İçeriğe geç

Etriye Aralığı Ne Olmalı

Etriye arası kaç cm olmalı?

Kolonun orta bölümündeki Elriye bölgesi, statik ve sismik yükler altında oluşabilecek maksimum kesme kuvvetine dayanacak kadar güçlü olmalıdır. Bu bölgedeki etriye aralığı, kolonun uzunluğunun yarısını, en küçük uzunlamasına donatının çapından 20 cm veya 12 cm daha kalın olmamalıdır.

Etriye aralığı neye göre belirlenir?

Etriye aralıkları, yapıdaki elemanın yüklenme türüne (kolon, kiriş) ve etriyeden beklenen işleve (basit etriye, zarf donatısı) bağlı olarak değişmektedir.

Kiriş etriye aralığı kaç olmalı?

Enine donatılar için, dahil olma alanlarında 75 mm etriye aralığı ve kiriş alanlarında 150 mm etriye aralığı seçildi. Tüm enine donatıların çapı 8 mm olarak seçildi.

Etriye az olursa ne olur?

Etriyeler genellikle 8 mm ile 10 mm arasında bir kalınlığa sahiptir. Ülkemizdeki deprem yönetmeliğine göre uçlarının 135 derecelik bir açıyla bükülmesi gerekir. Etriyeler kolon ve kiriş üzerine belirli aralıklarla düzgün bir şekilde yerleştirilir. İki etriye arasındaki mesafe ne kadar küçükse, bu etriyenin oturduğu kolon veya kiriş o kadar sağlamdır.

Etriye 90 derece olursa ne olur?

Bu durumda, kaplanmış betonun durumundan bağımsız olarak betonun kaplanmamış olduğu varsayılır ve hesaplama buna göre yapılır. Kaplama etkisi yoksa, kaplanmış betonun değeri değişmediğinden 90 derecelik braket açısı değişmez. Denklem 5.4a’ya göre sınır 0,0035 olarak hesaplanır.

14’lük etriye olur mu?

Kolon betonarme diyalogunda, dahil zon etriye aralığı 8 cm’dir. 14 mm donatı çapı ile bunu 8 cm’de düzenleyebilirsiniz.

Etriye ölçüsü nasıl alınır?

Normal etriye aralığı = Kirişin kalan uzunluğu / 18 cm aralık ve kalan etriye sayısı şu şekilde verilir: Kiriş uzunluğu – Sarma bölgesi uzunlukları 350-80 = 270 cm 270/18 = 15 adet K1, K2 kiriş uzunlukları aynı olduğundan bulunan etriye sayısı iki katı kadardır.

Etriye nasıl olmalı?

Kolon-kiriş birleşim yerlerine etriyeler takılmalıdır. Kolon-kiriş birleşim yerlerine etriye takılmamış ve dikkatlice sarılmamış bir yapının depremde çökme olasılığı çok yüksektir. Etriyeler boyuna donatıları çevrelemeli ve aralarında boşluk olmamalıdır. Statik projede belirtilen çap ve malzeme kalitesine sahip olmalıdır.

Etriye neden 135 derece?

Eğrilerin yük altında açılmasını önlemek için uçları 135 derece bükülerek beton çekirdeğe yerleştirilmelidir. Uçlar 90 derece bükülmüş halde kalırsa, deprem riski yüksek ülkelerde veya bölgelerde yapı kolayca çökebilir.

Kolon sarılma bölgesinde etriye aralığı ne kadar olmalıdır?

Etriye aralığı 10 cm’yi geçmemelidir. Kolonun kirişe birleştiği yerde, kiriş derinliği 1,5 d (d) veya daha fazlaysa, etriye aralığı 1,5 katı olmalıdır. Minimum etriye oranı %0 olmalıdır.

Kiriş en az kaç olmalı?

TS500’de genişliğe aşağıdaki kısıtlama uygulanır. Çözüm: Sabit ve adlandırılmış kirişleri seçin ve en az 200 mm’lik bir kiriş genişliği belirtin.

Etriyelerde kanca açısı kaç derece olmalıdır?

Üzengi demirinin her iki ucunun belli bir açıyla bükülmesinin işlevini etkileyeceğini vurgulayarak, “Çeliğin düz haldeyken 180 derece büküldüğünü varsayarsak, üzengi hazırlığında her iki ucun dış açı 135 derece oluncaya kadar bükülmesi gerekir” dedi.

Etriye kaç cm arayla atılır?

unalmh’ Alıntı: Herkese merhaba. Sütunlardaki parantez aralıkları 6-7-8 cm’dir.

Etriye sıklaştırması neden yapılır?

Betonarme kolon ve kirişlerde, sismik yüklerin etkisi altında oluşabilecek çatlakların etkilerini önlemek için etriyeler sıkılır. Bu nedenle, kiriş ve kolonlarda etriyeler sismik yönetmeliklerde belirlenen aralıklarda gerilir.

Etriye aralığı nasıl gösterilir?

f8/15/8 ifadesindeki /15/8 ifadeleri bize üzengileri kaç cm arayla kullanacağımızı söyler. Bu aralık ifadesi örnekteki gibi tek formda veya iki versiyonda yazılabilir. İfadenin tam okunuşu şu şekildedir. ” Ø8 üzengi donatısı ile 15 ve 8 cm mesafede ”.

İki kolon arası mesafe kaç olmalı?

İki direk arasındaki mesafe 6 metre olduğuna göre, direğin çeliği ve boyutları nasıl hesaplanır? Öncelikle, son yönetmelik BIS 456’ya göre, altı metre açıklıklı, tek eksenli ve çift eksenli destekler buna göre tasarlanmalı ve ayarlanmalıdır.11 Ekim 2020İki direk arasındaki mesafe 6 metre olduğuna göre, direğin çeliği ve boyutları nasıl hesaplanır? Öncelikle, altı metre açıklıklı, tek eksenli ve çift eksenli destekler buna göre tasarlanmalı ve ayarlanmalıdır.

Etriye sayısı nasıl hesaplanır?

Normal etriye aralığı = Kirişin kalan uzunluğu / 18 cm aralık ve kalan etriye sayısı şu şekilde verilir: Kiriş uzunluğu – Sarma bölgesi uzunlukları 350-80 = 270 cm 270/18 = 15 adet K1, K2 kiriş uzunlukları aynı olduğundan bulunan etriye sayısı iki katı kadardır.

Etriye aralığı ne demek?

Yönetmelikte 6 mm’lik etriyelerin kullanılmasına izin verilmektedir. Bu durumda 6 mm çapındaki etriyeler 23 cm. aralıklarla yerleştirilebilir. Ancak yönetmelikte etriye aralığının 20 cm’den veya uzunlamasına çubukların çapının 12 katından fazla olmaması gerektiği belirtilmektedir. ― Bu nedenle etriye aralığı 12 x 1’dir.

Kolon aralıkları ne kadar olmalı?

Kolon bindirme ve sarma alanındaki etriye aralıkları en az 5 cm olmalı ve daha küçük olmamalıdır. Kolon boyuna donatı çapının 14 mm’den, etriye donatı çapının ise 8 mm’den küçük olmamasına dikkat edilmelidir. 150 mm’den büyük olmamalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir