İçeriğe geç

Kimler Diplomat Pasaportu Alabilir

Bordo pasaport kimlere verilir?

Herhangi bir Türk vatandaşının başvurabileceği bordo pasaport, uluslararası seyahat için kullanılan bir belgedir. Diğer pasaport türlerine uygun olmayan ve başka bir ülkenin pasaportuna sahip olmayan Türk vatandaşlarının uluslararası seyahat için bordo pasaporta ihtiyacı olacaktır.

Diplomat pasaportu kimlere verilir?

Diplomatik pasaportlar, hizmet veya seyahat faaliyetleri için, hizmet veya seyahat faaliyetinin türüne bağlı olarak tek seferlik veya en fazla 2 yıl süreli, sürekli hizmet için ise 4 yıl geçerlilik süresiyle geçici hizmet veya seyahat faaliyetleri için düzenlenir.

Hangi meslekler yeşil pasaport alabilir?

Yeşil geçiş kartları genellikle üst düzey yetkililere, eski milletvekillerine, belediye başkanlarına ve benzer pozisyonlardaki kişilere verilir. Ayrıca, belirli kamu kurumlarında çalışan ve belirli bir hizmet süresine sahip yetkililer de bu geçiş kartına sahip olabilir.

Diplomatik pasport kimlere verilir?

Diplomatik pasaport; Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyeleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyesi Olmayan Bakanlar, Generaller, Amiraller, Eski Cumhurbaşkanları, Bakanlık Müsteşarları, Diyanet İşleri Başkanı, Büyükşehir Belediye Başkanları, Daha fazla öğe…

Hangi renk pasaport daha güçlü?

Diplomatik pasaport sahipleri, normal pasaport sahiplerinden ve diğer pasaport sahiplerinden daha fazla ayrıcalığa sahiptir. Örneğin, siyah pasaport sahibi kişiler birçok ülkeye vizesiz girebilir.

Pembe pasaport kimlere verilir?

Geçici pasaport veya pembe pasaport, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının Türk diplomatik temsilciliklerinden (konsolosluklardan) alabilecekleri bir seyahat belgesidir. Geçici pasaportlar; pasaport kaybı, pasaport süresinin dolması ve sınır dışı edilme gibi durumlarda geçerlilik süresi 1 aydır.

Savcı pasaportu ne renktir?

Birçok ülkeye vizesiz giriş imkânı sağlayan siyah pasaport alacak meslek grupları arasında; Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay’da görev yapan bakanlar ve yargıda görev yapan Başsavcılar yer alıyor.

Diplomat yaş sınırı var mı?

Buradaki asıl soru, diplomat olmak için kaç yaşında olunduğudur? Türkiye’de diplomat olmak isteyenler için yaş sınırı 35’tir. Bu yaş sınırı Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından belirlenmiştir. Diplomatik Meslek Okulu Sınavı’na girmek isteyen adaylar için 35 yaş sınırı geçerlidir.

Diplomatik pasaport ücreti ne kadar?

Türkiye Halkbank Dışişleri Bakanlığı Ankara Uydu Dairesi’ndeki “PROTOKOL VE DİPLOMATİK İŞLEMLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ” hesabına diplomatik e-pasaport ücretinin yatırıldığını gösteren makbuz. 2024 yılı diplomatik pasaport ücreti 790 TL’dir.

Gri pasaport kimlere verilir?

Hizmet Pasaportu veya Gri Pasaport, tıpkı kamu görevlilerine verilen Yeşil Pasaport gibi, yurtdışında devlet için çalışan kişilere verilen bir pasaport türüdür. Özel idareler ve belediyeler tarafından verilebilir.

Mavi pasaport kimlere verilir?

“Mavi Pasaport” nedir? Almanya’ya mülteci veya sığınmacı olarak kabul edilirseniz, mülteciler için seyahat belgesi adı verilen bir belge alırsınız. Seyahat belgesi, kendi ülkenizin veya Almanya’dan ayrılıp geldiğiniz ülkenin pasaportunun yerine geçer.

Kaç çeşit pasaport türü vardır?

Pasaport renkleri ve işlevleri. Pasaport türleri ve renkleri, pasaportun türünü ve amacını gösterir. Türkiye’de beş yaygın pasaport türü vardır: şarap kırmızısı, yeşil, pembe, gri ve siyah.

Diplomat pasaportu ne renktir?

Siyah pasaport, diplomatik pasaport olarak da adlandırılır, ileri gelenlere verilen bir pasaport türüdür. Diğer pasaport türlerinin aksine, siyah pasaportlar bireylere İçişleri Bakanlığı yerine Dışişleri Bakanlığı tarafından verilir.

Diplomatik pasaport kaç yıllık?

Diplomatik pasaportlar, görev veya seyahatin niteliğine göre geçici görev veya seyahatte bulunanlara, tek seferlik veya en fazla iki yıllık bir süre için, sürekli görevde bulunanlara ise Dışişleri Bakanlığınca belirlenecek daha uzun bir süre için verilir.

Diplomatik pasaport anne babaya verilir mi?

Diplomatik pasaport alanların unvan ve görevleri devam ettiği sürece, kendileriyle birlikte yaşayan evli veya işsiz olmayan kızları ve hatta kendileriyle birlikte yaşayan ancak reşit olmayan oğulları diplomatik pasaport alabilir veya baba veya annelerinin pasaportlarındaki refakat bölümüne aktarılabilir.

10 yıllık pasaport herkese verilir mi?

Bordo pasaportlar en az 6 ay süreli, reşit olmayanlar için en fazla 5 yıl, yetişkinler için ise en fazla 10 yıl geçerlilik süresiyle verilir.

Hangi renk pasaport kimlere verilir?

Yeşil, gri ve siyah pasaportlar yalnızca il nüfus müdürlüklerinden alınabilir. Her pasaport için randevu alınması gerekir. Gri, yeşil ve bordo pasaportlar için başvuru gerekirken, siyah pasaport almak için başvuru gerekmez. Siyah diplomatik pasaport devlet tarafından verilir.

Normal bir insan hangi pasaportu alır?

Bordo pasaport, genel pasaport olarak da adlandırılır, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının başvuru üzerine alabileceği bir pasaport türüdür. En fazla seyahat kısıtlaması olan pasaport türüdür. İçişleri Bakanlığı veya Bakanlık tarafından yetkilendirilen kurum ve konsolosluklar tarafından verilir.

Bordo pasaport kaç ülkeye vizesiz?

Bordo pasaport sahipleri yaklaşık 64 ülkeye vizesiz girebilir. Yeşil pasaportlu vizesiz ülkeler daha geniştir. Özel pasaportla Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Hollanda, Meksika, Küba, Bolivya ve Çin gibi ülkelere kolayca girebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir