Borcam da kek neden kabarmaz?
Fırının pişirme performansı, ısıyı eşit şekilde dağıtamaması, kapağın tam kapanmaması ve ısı tutma sorunları kekinizin hava kaybetmesine neden olabilir. Özellikle daha hızlı pişirmek için konveksiyon programlarında pişirdiğiniz keklerde bu sorunu yaşamanız mümkündür.
Kekin düzgün kabarması için ne yapmalı?
Kabartma tozu ve karbonat, kekinizin kabarmasını sağlayacak önemli malzemelerdir. Doğru miktarları kullandığınızdan emin olun. Genellikle, bir su bardağı un için 1 tatlı kaşığı kabartma tozu yeterlidir. Bu oranı doğru tutmak, kekinizin kabarmasını kontrol etmenize yardımcı olacaktır.
Borcamda kek hangi ayarda pişer?
Bitmiş kekimizi, önceden ısıtılmış 160°C’lik fırında, her iki tarafı fan ayarında, 45 dakika pişirelim. Pişirme süresi sonunda keki fırından çıkaralım. Oda sıcaklığına gelene kadar dinlendirelim. Dinlenmiş kekimizi, dilediğiniz gibi süsleyerek servis edelim.
Borcamda kek yaparken borcam yağlanır mı?
Bir fırın tepsisinde kek pişirme ipuçları: Fırın tepsisi iyi yağlanır ve ardından bol un serpilirse, yapışma riski en aza indirilir. Ayrıca, yağlama için katı yağ kullanılması, pürüzsüzlüğü hafifçe artırır.
Kek neden hamur gibi olur?
Kek karışımı tavanın üçte ikisinden fazlasını doldurmamalıdır. Çok az olursa kek hamuru kabarmaz; çok fazla olursa kek hamuru içeride kalır. Her fırında pişirme yöntemi farklıdır. Fırınınızın pişirme stili ve sıcaklık ayarları kekinizin içeride hamur gibi kalmasına neden olabilir.
Kekin şişmesi için ne yapılmalı?
“Kek nasıl kabarır?” diye soranlar için kuru malzemeleri elemek gerekir. Un, kakao, karbonat, kabartma tozu… Tüm bu malzemeleri eleyip kullanmak, hem malzemelerin havalanmasını ve kabarmasını sağlar, hem de aralarında oluşan topakları çözer.
Kekin kabarıklığı gitmemesi için ne yapmalı?
Kekinizi fırından çıkarmadan önce fırın kapağını hafifçe açmalısınız. Fırını kapatın ve sıcaklığın yavaşça değişmesini izleyin. Kek piştikten sonra bir süre fırında bırakın. Bu şekilde kabaran kekinizin çökmemesini sağlarsınız.
Keke 2 paket kabartma tozu konur mu?
Kabartma tozuna 2 damla limon sıkarsanız uçar bile 🙂 Bunlar farklı ipuçları. Kabartma tozu sütlü kekler için çok iyidir ve ben genelde ikisini tercih ederim. Yoğurtla yaptığımda da aynı şekilde 1 tatlı kaşığı kabartma tozu kullanıyorum.
Kek yumuşak olması için süt mü yoğurt mu?
Kek karışımı hazırlarken süt kullanırsanız karışım daha sıvı olacaktır. Pişirdikten sonra daha kabarık, daha kabarık bir kek elde edersiniz. Yoğurt kullanırsanız daha yoğun, hafif nemli kıvamda lezzetli kekler elde edersiniz.
Borcamda kek fanlı mı pişer fansız mı?
Ayrıca konveksiyonlu fırınlarda, yiyeceklerin üzerinde oluşan buhar daha az yoğunlaşır ve buhar daha hızlı dışarı çıktığı için yiyeceklerin üstü daha çıtır pişer. Bu özellik özellikle kek, kurabiye, ekmek gibi hamur işleri pişirirken ve et, sebze gibi yiyecekleri kızartırken tercih edilir.
Kek hangi rafta pişer?
Kurabiye ve bisküvilerYiyecek türüSıcaklık aralığıRaf konumuKekler ve hamur işleri160–180°CMorta rafEkmek ve hamur işleri200–220°CMorta alt rafEt ve tavuk180–200°CMorta raf (et için) veya üst raf (ızgara için)Sebzeler180–200°CMorta raf2 satır daha
Dikdörtgen borcamda kek kaç dakikada pişer?
Dikdörtgen fırın tepsisine dökün ve önceden ısıtılmış 180°C fırında yaklaşık 35 dakika pişirin. Dikkatlice pişirin, kürdanla kontrol edin ve kürdan testi temiz çıkınca kapatın.
Borcamda kek Kabarir mi?
Kek karışımımız hazır olduktan sonra büyük fırın tepsisini yağ ile yağlayalım. Daha sonra kek karışımını borcama dökelim. Tepsimizi tezgaha birkaç kez vurarak eşit şekilde kabarmasını sağlayalım. Önceden ısıtılmış 170°C fırında kekimizi yaklaşık 35 dakika pişirelim.
Borcamda kek neden çöker?
Ne yazık ki, tarifinizde belirtilen sıcaklığı aşarsanız ve kekinizi çok yüksek bir sıcaklıkta fırına koyarsanız, bu kekinizin kabarmasına ve aniden hava kaybetmesine neden olur. Bir diğer yaygın hata ise kek pişerken fırın kapağını sık sık açıp bıçak gibi nesneler sokmak.
Kekin sünger gibi olması için ne yapmalı?
Pandispanya tarifinde dikkat etmeniz gereken noktalardan biri de yumurta ve şekeri yeterince çırpmaktır. Bu sayede kekiniz daha kabarık ve hafif olacaktır. Ayrıca cevizleri iri parçalara bölüp kek hamuruna ekleyerek kekinize lezzet katabilirsiniz.
Kek neden kabarmaz çöker?
– Öncelikle kek tarifi için gerekli malzemeler eksik olursa kek kabarmayabilir. – Ayrıca soğuk malzeme kullanmak kekin kabarmasını engelleyecektir. – Kek kalıbı margarinle yağlanmadığı takdirde kabarmayacaktır. – Kek malzemeleri doğru sırayla eklenmezse sorunlar yaşanabilir.
Kekin sönmemesi için ne yapmak lazım?
Kekinizi fırından çıkarmadan önce fırın kapağını hafifçe açmalısınız. Fırını kapatın ve sıcaklığın yavaşça değişmesini izleyin. Kek piştikten sonra bir süre fırında bırakın. Bu şekilde kabaran kekinizin çökmemesini sağlarsınız.
Borcamda kekin ortası neden çöker?
Kekin içi yeterince pişmezse, çökebilir. Kabartma tozu ve karbonat, kekin kabarmasını sağlayan malzemelerdir. Çok fazla veya çok az kullanılırsa, kek çökebilir. Kek hamurunu aşırı karıştırmak, glutenin aşırı gelişmesine yol açabilir ve bu da kekin çökmesine neden olabilir.
Borcamdan kek çıkar mı?
Kekin üstüne bir tabak veya düz bir yüzey koyun ve fırın tepsisini ters çevirin. Bu, kekin çıkarılmasına olanak tanır.