İçeriğe geç

Kabak Fidesi Kaç Cm Arayla Dikilir

Kabak çekirdeği kaç santim arayla dikilir?

Ayrıca elle ekim yapan üreticiler de vardır. Kullanılan çeşidin dikey veya yayvan büyümesi dikkate alınarak tohumlar 60×60 cm, 70×70 cm veya 80×80 cm aralıklarla açılan çukurlara ekilir. Ekimde 600-700 gr/gün, elle ekimde ise 1-1,5 kg/gün tohum kullanılır.

Kabak hangi gübreyi sever?

Gübreleme: Kabak bitkileri gübreyi sever. Bunun nedeni, gelişme ve verim aşamasında topraktan büyük miktarda besin maddesi almasıdır. Bu nedenle kabak bitkisine iyi yanmış çiftlik gübresi ve azot, potasyum ve fosfattan oluşan bilimsel gübre verilir.

Kabak kaç günde bir sulanmalı?

Çapalamadan önce ve her sulamadan sonra dekara 3 kg azot içerikli gübre uygulanmalıdır. Sulama 15 günde bir yapılmalıdır. Tüm büyüme mevsimi boyunca ortalama 5 kez sulama yapılmalıdır. Hasat: Balkabağının son sulaması Ağustos sonu ve Eylül başında yapılır.

Kabak bitkisi suyu sever mi?

Kabak meyveleri çok hızlı büyüdüğü için düzenli ve yeterli sulama önemlidir. Kabak bitkisi toprakta nemli bir ortamı sever ancak su birikimini sevmez, bu nedenle iyi drenaj önemlidir. Sık sulama bitki gelişimi ve verimliliği için önemlidir.

Kabak kaç cm ekilir?

Dallanmayan ve grup halinde büyüyen kabak fideleri 60-80 cm sıra arası ve 50-60 cm sıra üzeri olacak şekilde sürü halinde dikilir. Doğrudan ekimde ise yaz kabağı toprak sıcaklığı 10-12 °C’ye ulaştığında ekilir.

Kabak hangi aylarda dikilir?

Kabak çekirdeği ekimi için genellikle ilkbahar, sonbahar ve yaz ayları önerilir. Kabak çekirdeğinde tohum kalitesi ve ekim; hasadın verimliliği açısından önemlidir. Kabak çekirdeği ekim derinliği sıra arası 2,5–5 cm, sıra arası 50–80 cm ve sıra arası 100–105 cm’dir.

Kabak nasıl verimli olur?

Kabak meyveleri çok hızlı büyüdüğü için, tercihen her 3-4 günde bir olmak üzere çok sık sulama, bitkinin gelişimi ve verimliliği için çok faydalıdır. Kabakta susuzluk, yapraklarının sabah ve akşam saatlerinde alışılmadık şekilde solması ve sarkmasıyla kolayca fark edilebilir.

Kabak neden büyümez?

Potasyum eksikliği meyve renginde ve kalitesinde değişikliklere, soluk çiçeklere, yaprak kenarlarında yaprak yanıklığına ve hastalıklara yol açar. Fosfor eksikliğinde tohum oluşmaz ve meyveler büyümez. Kalsiyum eksikliğinde yaprak yanıkları ve zayıf kökler oluşur. Kükürt eksikliğinde yaprakların sararması, verimsizlik ve kalite düşüklüğü oluşur.

Kabak güneşi sever mi?

Diktiğiniz kabak fidelerini düzenli olarak sulayın ve yeterli güneş ışığı aldığından emin olun.

Balkabağına ne zaman su verilmez?

İkinci sulama ilk sulamadan 2-3 hafta sonra yapılır. Kabaklar tohum oluşumundan sonra hasat edildiğinden, meyveler tohum boyutuna ulaştığında sulanmaya gerek kalmaz.

Kabak neden sararıp dökülür?

Bitkilerin meyve üretmesi için besin ve tozlaşmaya ihtiyacı vardır. Toprakta yeterli besin yoksa ve tozlaşma yeterli değilse, meyve uzun süre dayanmaz, sararır ve düşer.

Bal kabağı çok su ister mi?

Sulama: Balkabağı bitkisi çok fazla suya ihtiyaç duyan bir bitkidir, bu nedenle toprağın her zaman nemli olduğundan emin olmalı ve sulama programını asla bozmamalısınız. Mümkünse bitkiyi dinlendirdiğiniz suyla aynı gün ve aynı saatte sulamaya özen göstermelisiniz.

Çerezlik kabak için hangi gübre kullanılır?

Kabak çekirdeği fideleri ekilirken, fide tepsileri susuz bir gece bekletilebilir ve tepsilerde bir boşluk oluşturulabilir. 100 litre suya 300 ml sıvı solucan gübresi eklenir ve iyice karıştırılır. Şişeler bu suya batırılır ve ekim başlamadan önce sıvı gübrenin köklere iyice nüfuz etmesi için 15 saniye bekletilir.

Kabağa potasyum ne zaman verilir?

Domates, biber, patlıcan, hıyar, kavun, karpuz ve kabak bitkilerine potasyum nitrat gübresi uygulamak için en iyi zaman; meyvelerin ceviz büyüklüğüne ulaşmasından hasada kadar geçen 15-20 günlük dönemdir. Fasulye, nohut ve mercimek de bu dönemde gübrelenebilir.

Bal kabağı hangi gübreyi sever?

Balkabağı yetiştirirken sadece organik malzemeler kullanmak faydalıdır. Ekimden veya dikimden yaklaşık bir ay önce, dekar başına 3-4 adet yanmış çiftlik gübresi kullanabilirsiniz. Ticari gübre olarak, dekar başına 25-30 kilogram %33 amonyum nitrat, 20-25 kilogram TSP veya DAP gübresi ve 20 kilogram potasyum sülfat uygulanır.

Ay çekirdeği kaç cm arayla dikilir?

7. Ekim yoğunluğu: Sıralar arası mesafe 70 cm olabilir ve sıradaki bitkiler arasındaki mesafe verimli topraklarda 25-30 cm, marjinal alanlarda ise 30-35 cm olabilir. Sıradaki bitkiler arasındaki mesafe düşük çeşitlerde yaklaşık 25 cm, orta çeşitlerde 30 cm ve uzun çeşitlerde 35-40 cm olabilir.

En iyi kabak çekirdeği nerede yetişir?

Kabak çekirdeği nerede yetişir? İçerisinde bol miktarda lif bulunan kabak yetiştiriciliği ağırlıklı olarak Akdeniz bölgesinde yapılmaktadır. Özellikle Nevşehir ve Kayseri’de kabak çekirdeği üretimi dikkat çekmektedir.

Kabak lifi çekirdeği nasıl ekilir?

-Açtığınız tohum çukurlarına 2-3 adet tohum atmanız gerekmektedir. -Tohumlar toprağa çok derin gömülmemeli, yaklaşık 1 cm kadar derine ekilmelidir. -Tohumlar 6-10 günde çimlenir. -Çimlendireceğiniz toprak hafif nemli olmalı, çok sulu olmamalıdır.

Bal kabağı çekirdeği ne zaman ekilir?

Balkabakları Ocak-Mart ve Eylül-Aralık ayları arasında yetiştirilebilir. Ayrıca sulama gerektirmeyen ürünlerin ekimine ilk yağmurlardan sonra, Mayıs-Haziran ayları arasında başlanabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir