Islam dininde tefekkür nedir?
İslam’da tefekkür; günahları, kâinatı, varlıkları, tabiatı, mahlûkatı, kendini ve Allah’ı düşünmek, Allah’ın yarattığı varlıklardan ve kâinattaki düzenden ders çıkarmak demektir.
Düşünmek ibadet midir?
Bu nedenle, Kur’an’ın düşünmeye verdiği önemi ve düşünmenin biçimi, başlangıç noktaları ve amacı hakkındaki önerilerini vurgulamakta fayda vardır. İnsanları düşünmeye teşvik eden ve ilham veren birçok ayete baktığımızda, düşünmenin önemli bir ibadet görevi ve bir ibadet biçimi olduğu sonucuna varabiliriz.
Tefekkür etmek farz mıdır?
Evet, düşünmek farzdır. Herkesin kendi kabiliyet ve bilgi seviyesine göre düşünmesi farzdır. Ancak herkesin Kur’an hakkında düşünebilen bir alim olması farz değildir. Dahası, herkesin evrendeki çeşitli ontolojik deliller hakkında düşünmesi de farz değildir.
Tefekkürün hükmü nedir?
Abdülaziz tefekkür hakkında şöyle demiştir: “Allah Teâlâ’nın nimetleri üzerinde tefekkür, ibadetlerin en faziletlilerindendir.” İmam Şafii de tefekkürün usûl ilmindeki önemine işaret ederek: “Herhangi bir konuda karar verirken tefekkürden faydalan.” demiştir (Gazâlî, İhya, Beyrut, t.y. IV, 423 vd.)
Tefekkür etmek ibadet mi?
Sevgili kardeşim; bir saatlik spor, bir senelik ibadetten daha hayırlıdır.
Tefekkür insana ne kazandırır?
Tefekkür, insanlara her an Allah’ın kontrolü/gözetimi altında olduklarını hatırlatarak dünya ve ahiret dengesini güçlendirir ve onlara inançtaki iyiliğin sürekliliği konusunda bir farkındalık kazandırır. Tefekkür, müminin kalbine uzun süreler boyunca şükretmeyi ve zor ve stresli anlarda sabırlı olmayı öğretir.
Allah’ın en sevdiği ibadet nedir?
“Allah’ın en sevdiği amel, az da olsa devamlı olanıdır.” Bu ayda insanlar birbirlerine daha fazla saygı gösteriyor, birbirlerinin kalplerini kırmamaya çalışıyor, haramlara dokunmaktan, yalan söylemekten vb. kaçınıyorlar. Bazı davranışlardan uzak durduklarını gözlemledik.
Allah katında en büyük ibadet nedir?
Zikir bir ibadettir, ancak onu diğer ibadetlerden ayıran şey, kendisine atanmış bir şekli, yeri veya zamanı olmaması ve belirli bir zaman sayısıyla sınırlı olmamasıdır. Sayısız kez, her zaman, her yerde ve her durumda yapılabilen bir ibadettir. Bu nedenle, “Allah’ı anmak en büyük ibadettir” (Ankebut, 29/45.)
İbadet kapsamına neler girer?
İslam’ın temel şartları olan namaz, oruç, zekât ve hac ibadetlerinin yanı sıra kurban kesme, itikaf, namaz kılma ve Kur’an-ı Kerim okuma gibi davranışlar da bu anlamdaki ibadetlerin en önemli örnekleridir.
Tefekkür görevi nedir?
Tefekkür, kişinin günahlarını, yaratıkları ve kendisini düşünmesi ve Yüce Allah’ın yarattığı şeylerden ibret alması demektir. Tefekkür, varlıklara bakarak Tanrı’yı görmesi demektir. Her şeyde O’nun bir olduğuna dair deliller vardır.
Nasıl tefekkür etmeliyiz?
Tefekkür, Tanrı’nın evrendeki büyük eserlerine bakarak ve o eserleri okuyarak yapılmalıdır. Aksi takdirde, Yüce Tanrı’nın özünü tefekkür etmek bir hatadır. Çünkü Yüce Tanrı hiçbir şekilde bir form olarak tarif edilemez veya tasavvur edilemez.
40 gün nafile ibadetten bile daha sevap olan şey nedir?
SORU: 40 gün nafile ibadetten daha hayırlı ne olabilir? CEVAP: 41 gün nafile ibadet.
Tefekkür çeşitleri nelerdir?
Tefekkür iki kısımda incelenir: dışsal ve içsel. Birincisi, kişinin kendisinden başka canlıları düşünmesi, ikincisi ise iç dünyasına odaklanması demektir. Bunlar, Allah inancı ve bilgisi açısından birbirini tamamlar.
Tefekkür kimin?
R. Ekrem, kendisini dünyaya getiren Nijad’ın doğumundan üç yıl sonra yazdığı Tefekkür (1887) adlı eserinde, hastalıklara yakalanan iki çocuğundan sonra dünyaya gelen oğlunun varlığıyla canlanan ruhunu yansıtır.
Tefekkür ne demek Tasavvufta?
Tefekkür/düşünme, felsefi literatürde insan olmanın anlam kazandığı bir kavram olarak karşımıza çıkar. Çünkü insanları diğer canlılardan ayıran en önemli özellik düşünme yeteneğidir.
Tefekkür nedir nasıl olmalı?
Tefekkür, bir konu hakkında derinlemesine düşünmek, onu tefekkür etmek ve onun farkına varmaya çalışmak demektir. İnsan zihninin en önemli ve doğru görevi tefekkürdür. Tefekkür, en değerli, en faydalı ve en verimli nimet ve ibadettir.
Tefekkür ne demek örnek?
Tefekkür, bir insanın Tanrı’yı düşünmesi ve kendi yarattıklarına bakarak O’na şükretmesidir. Allah’ın yarattıklarının güzelliğini ve faydalarını düşünmek bir tefekkür biçimidir. Bitkilerin ve meyvelerin yaratılışını düşünmek ve onlar için şükretmek tefekkürdür. Evrenin, dünyanın, yıldızların ve gezegenlerin uyumunu düşünmek tefekkürdür.
Tefekkür ne demek Peygamberimizin hayatı?
Ragıb el-İsfehanî’ye göre, bilinenden bilgi edinme gücüne fikir, bu gücün faaliyetine ise tefekkür denir. Tefekkür, kişinin günahlarını, yaratıklarını ve kendisini düşünmesi ve Allah Teala’nın yarattığı şeylerden ibret alması demektir. Tefekkür, varlıklara bakarak Allah’ı görmesi demektir. Her şeyde O’nun bir olduğuna dair deliller vardır.
Tevekkül ve tefekkür ne demek?
Tedbir almadan ve gereğini yapmadan “Allah’a güveniyorum” demek güven teşkil etmez. Tefekkür, insanın varlıkları, evreni ve olayları anlama çabasıdır. Akıl, insana verilen en büyük nimetlerden biridir. İnsan, aklıyla, düşüncesiyle, yani tefekkürüyle kıymet ve şeref kazanır.